Sunday 29 August 2010

Budget Surfer 0.0.1

Jučer sam htio istražiti koliko je našeg zajedničkog novca utrošeno na softverske licence za MS Windowse, Office i ostale proizvode više ili manje lako zamjenjive sa FOSS ekvivalentima. Jedine informacije koje sam zasad uspio dobiti su u dokumentu "Poseban dio Državnog proračuna Repulike Hrvatske za 2010. godinu i projekcije za 2011. i 2012." koji se nalazi ovdje http://mfin.hr/hr/drzavni-proracun-2010 .

Predpostavljam da je i Vizualizacija proračuna od projekta vjetrenjača napravljena iz istog podatkovnog izvora.

Kako bih produktivno gubio vrijeme odlučio sam napraviti mali program koji će importirati ovaj Excel u SQL bazu i omogućiti lakše "surfanje", filtriranje itd.

Ako se predpostavi da je softver u stavkama "INFORMATIZACIJA*", u podstavkama "Rashodi za nabavu neproizvedene imovine", onda ukupni iznos iznosi oko 24.5 milijuna kuna.

Informatizacija, Rashodi za nabavu neproizvedene imovine



No zanimljivo, misteriozne podstavke s naslovom "Rashodi za nabavu neproizvedene imovine" (koje nemaju nikad detaljnije podstavke) ne pojavljuju se samo u stavkama "INFORMATIZACIJA*", nego i npr. "RAČUNALNO KOMUNIKACIJSKA INFRASTRUKTURA U VISOKIM UČILIŠTIMA I JAVNIM INSTITUTIMA" od 14 milijuna kn i mnoge druge kategorije što nas dovodi do ukupnih oko 105 milijuna kuna.


Ono za što je predpostaviti da ima neku vrijednost u nabavkama softvera u Informatizaciji su stavke
"Nematerijalna proizvedena imovina" za koje je predpostaviti da se radi o softveru rađenom po narudžbi, tj koji se proizvodi za potrebe rada države. Ukupni iznos ovoga je oko 74 milijuna kuna.


1 comment:

  1. Čestitke na ovome projektu, svakako nam trebaju ovakvi alati.

    Jedno zanimljivo TED predavanje koje ide zgodno uz temu tvog posta: http://www.ted.com/talks/david_mccandless_the_beauty_of_data_visualization.html

    ReplyDelete