Monday 10 November 2008

Stimulacija za korisnike željezničkog prijevoza

Već dulje vrijeme razmišljam o tome kako usluge javnog prijevoza mogu postati popularnije među mlađom, informatički osvještenijom ekipom. Podjelit ću sa vama danas jednu od ideja.


WLAN internet na željezničkim kolodvorima, a možda jednom i u vlakovima u pokretu.

Evo opisa mogućeg rješenja: Svaki kupac željezničke karte ima pristup internetu u trajanju od 1-2 sata za vrijeme čekanja polaska vlaka na kolodvoru+ za vrijeme vožnje (dok vlak stoji na usputnim stanicama). U ovom slučaju svaki veći kolodvor ili stajalište vlaka ima nekoliko WLAN AP-ova, a softver u pozadini brine se da putnik može upisati broj sa karte kojim će se autorizirati u sustav. Korisnici pokaza i mjesečnih karata imali bi uvijek pravo na pristup, s time da bi se isto tako jednom autorizirali brojem na pokazu/mjesečnoj karti. Moguće prevare sa pokazima rješio bi sustav koji ne dozvoljava istovremeno korištenje na različitim kolodvorima, a uzima u obzir i MAC adrese i ukupno vrijeme korištenja pristupa internetu.

Ovime bi se postiglo više različitih stvari:

- putnici bi imali motiv doći ranije na vlak, te ranije kupiti kartu, i tako smanjiti gužve u prodaji karata, na ulasku u vlak i slično
- privukli bi se mladi zaposleni ljudi kojima se vrijeme stajanja na kolodvoru može pretvoriti u produktivni rad
- općenito bi ovakva akcija bila izvrstan marketinški potez za HŽ

Mogući partneri HŽ-u u ovakvom projektu bili bi: Optima Telekom, Metronet, Iskon, CARNet, a možda čak i T-Com.

Internet pristup za vrijeme vožnje bi imao smisla prvenstveno za vlakove koji voze na duge relacije, a mogao bi se izvesti HDSPA + WLAN kombinacijom, ili možda čak usmjerenim WLAN antenama na željezničkim postajama i prikladnim antenama na početku i kraju vlaka. Ili modulacijom frekvencije/napona elektrificiranih pruga kao što se radi u kućnim mrežama baziranim na strujnim vodovima. No nekako mi se ta zadnja opcija čini najskupljom :)

6 comments:

  1. Mislim da naši vlakovi imaju puno važnije probleme. Ideja nije loša, i super bi bilo koristiti net u vlaku, ali dok se ne riješe konstantne gužve, nered, stari i prljavi vlakovi, modernizacija nema smisla. Svakim danom se vozim vlakom i bilo bi jako čudno surfati dok sjedim na zaflekanom i smrdljivom sicu okružen pofarbanim zidovima nepismenim grafitima, etc..
    Doduše, to me podsjeća na Gibsonove cyber-punk romane pomalo :)

    ReplyDelete
  2. @darkop, mislim da je ovakva promjena jeftinija od ovih stvari koje si spomenuo, a meni osobno bi više značila.
    ne primjećujem zaflekane i smrdljive siceve baš. grafiti me ne smetaju posebno

    ReplyDelete
  3. Ideja je i više nego zanimljiva: vjerujem da bi se u poslovnim vlakovima to dalo najprije realizirati. U svakom slučaju, mislim da bi se trebao javiti izravno HŽ-u.

    ReplyDelete
  4. @vrodic: i meni se čini da je to jeftinije, a ako bi to i uveli (HŽ, mislim) mogla bi to biti dobra sprega za poboljšanje vlakova nakon što se broj putnika poveća.. Dobar mamac, al tko zna je li dovoljan...

    ReplyDelete
  5. Definitivno bi to mogao biti dobar mamac, bilo bi zanimljivo istražiti koje ciljane skupine bi najviše "zagrizle".

    ReplyDelete
  6. ja bi definitivno zagrizao - cak iako bi WiFi bio samo na kolodvorima a ne u vlakovima.

    ReplyDelete