Monday 10 November 2008

Stimulacija za korisnike željezničkog prijevoza

Već dulje vrijeme razmišljam o tome kako usluge javnog prijevoza mogu postati popularnije među mlađom, informatički osvještenijom ekipom. Podjelit ću sa vama danas jednu od ideja.


WLAN internet na željezničkim kolodvorima, a možda jednom i u vlakovima u pokretu.

Evo opisa mogućeg rješenja: Svaki kupac željezničke karte ima pristup internetu u trajanju od 1-2 sata za vrijeme čekanja polaska vlaka na kolodvoru+ za vrijeme vožnje (dok vlak stoji na usputnim stanicama). U ovom slučaju svaki veći kolodvor ili stajalište vlaka ima nekoliko WLAN AP-ova, a softver u pozadini brine se da putnik može upisati broj sa karte kojim će se autorizirati u sustav. Korisnici pokaza i mjesečnih karata imali bi uvijek pravo na pristup, s time da bi se isto tako jednom autorizirali brojem na pokazu/mjesečnoj karti. Moguće prevare sa pokazima rješio bi sustav koji ne dozvoljava istovremeno korištenje na različitim kolodvorima, a uzima u obzir i MAC adrese i ukupno vrijeme korištenja pristupa internetu.

Ovime bi se postiglo više različitih stvari:

- putnici bi imali motiv doći ranije na vlak, te ranije kupiti kartu, i tako smanjiti gužve u prodaji karata, na ulasku u vlak i slično
- privukli bi se mladi zaposleni ljudi kojima se vrijeme stajanja na kolodvoru može pretvoriti u produktivni rad
- općenito bi ovakva akcija bila izvrstan marketinški potez za HŽ

Mogući partneri HŽ-u u ovakvom projektu bili bi: Optima Telekom, Metronet, Iskon, CARNet, a možda čak i T-Com.

Internet pristup za vrijeme vožnje bi imao smisla prvenstveno za vlakove koji voze na duge relacije, a mogao bi se izvesti HDSPA + WLAN kombinacijom, ili možda čak usmjerenim WLAN antenama na željezničkim postajama i prikladnim antenama na početku i kraju vlaka. Ili modulacijom frekvencije/napona elektrificiranih pruga kao što se radi u kućnim mrežama baziranim na strujnim vodovima. No nekako mi se ta zadnja opcija čini najskupljom :)