Sunday 23 May 2010

HTC Desire prvi dojmovi

EDIT: 26.5.2010: par novih detalja, + vesela informacija da je Samsung I9000 Galaxy S koliko vidim HTC Desire killer.

Kupih na pretplatu u VIP-u. Onu najmanju od 30kn, + 10 kn za radijsku frekvenciju + još
oko 10 kn za iskorištavanje "besplatnih" minuta + po želji oko 30 kn za 200 MB prometa. Dakle obvezao sam se na trošenje minimalno 50tak kuna mjesečno sljedeće dvije godine.

+ 2400 kn za sam telefon i nije toliko loš deal.

Kad sam kupovao
HTC Desire znao sam da nije savršen, da ekran nije najbolje čitljiv na suncu, da uskoro dolaze novi uređaji temeljeni na bržem 45 nm Qualcomm Snapdragonu (moguće da će biti 1.5 GHz dual core!) i da će vjerovatno HTC kilaviti sa update-om na Android 2.2 za Desire , ali sam znao i da ima trenutno najbrži procesor, najviše memorije i odličnu kvalitetu zvuka, što mi je jako važno.

Opasno me zainteresirala
Motorola Milestone (Droid u USA), koja ima tipkovnicu, nešto sporoji procesor, ali zato dosta brži GPU. No ona je pala na audio testu na gsmarena.com, što provjeram za svaki mobitel koji uzimam u obzir pošto sam se opekao sa Nokiom N79 gdje mi je glazba bila neslušljiva od distorzija. Ta Nokia je bila blizu savršenstva, tj. Nokia E52 bi bila još bliža, ali sam odlučio zamjeniti sada prilično zrelu Symbian platformu sa Android-om koji je ipak njubi...

  • Još nema kvalitetne offline navigacije (Symbian Nokie imaju Garmin XT koji je odličan). iGo ima aplikaciju Motonav,(ima i potpuniji My way, ali neznam dali postoji verzija za Androide sa velikom rezolucijom), detalji ovdje. Navteq karte su bolje od Teleatlas karti izgleda. Garmin XT je još uvijek bolji, lijepše renderira karte i brži je.
  • Izgleda da je potrebno koristiti nekakav Task manager za ubijanje aplikacija, koje u pravilu nemaju exit ili quit opciju i vole sjediti u backgroundu.
  • Android issue 3708, Akcelerometar ne može dojavljivati podatke kada je ekran ugašen, tj. kad je mobitel u sleep mode-u. Ovime aplikacije koje recimo mjere broj koraka postaju skoro pa beskorisne jer puno brže popiju bateriju. Drugi primjer je navodno odlični Smart alarm. A i ja planiram napraviti aplikaciju koja inteligentno koristi akcelerometar u pozadini.
  • Još nisam naletio na dobar DivX player. HTC je nešto obećao u kasnije SW updateu. Ali poznato je da se ne može vjerovati ovakvim obećanjima od proizvođača mobitela.
  • Opera 5 Mini je još uvijek brzinom navigacije (back, forward, history) bolja od Android browsera. Komentar dolje spominje i Dolphin, ali to nisam probao. Android stock browser naravno bolje podržava JavaScript i HTML5 od Opere 5 mini.
  • root-anje Androida (za stavljanje custom ROM-ova) još nije stabilno za HTC Desire, neki ljudi uspiju brickati telefone kod flashanja, neki ne (meni osobno ovo nije toliko bitno, iako me živcira što se neke meni nepotrebne HTC aplikacije, Stocks recimo, stalno vraćaju u listu aktivnih procesa, iako ih nisam dozvao)
  • Još nema custom ROM-a koji je stabilan, tj implementira sve HW mogućnosti uređaja
  • Hardver je dovoljno različit od Nexus One-a da se na njega ne može staviti Nexus One ROM, što će vjerovatno značiti da će HTC Desire korisnici dobiti Android 2.2 kasnije od Nexus One korisnika (nadajmo se da griješim)
  • Aplikacije se po defaultu ne mogu instalirati na SD karticu, što ograničava prostor za instalaciju, HTC Desire ima samo 147 MB za instalaciju aplikacija. Ovo riješava Apps2SD (treba root), ili Android 2.2, ali oboje je trenutno nedostupno za Desire
  • Poneki bug u browseru
  • 3D je definitivno sporiji od iPhone-a 3GS, Motorole Droid, a vjerovatno i iPhone-a 3G
  • FM radio softver je dosta neintuitivan, i zna se skršiti tako da je potreban reboot mobitela da bi se radoi ponovo osposobio, dok uredno nastavi trošiti 100% CPU-a, što je smrt za bateriju
  • Aplikacije koje se plaćaju nisu dostupne kod nas?

Aplikacije koje još tražim:

  • Music player koji ima file browser i playa po redu iz trenutnog foldera.

Bonus

Aplikacije koje sam instalirao, redom kojim sam ih instalirao (- neke igre):

Google Sky Map, Compass (Snaptic), ConnectBot, ASTRO File manager, Accelerometer Values, Android Sensor Data, Sensor List, Input Benchmark, Ultimate Stopwatch, Spare Parts, PowerTutor, fring (Skype, SIP, odlično), GPS Status, GPS Test, GPS Essentials, SID Player, Robo Defense FREE, Task Manager (Rhythm Software), android-vnc-viewer, Android System Info, NetCounter, Neocore (benchmark za grafiku), NenaMark1 (još jedan GPU bench), Tuner - gStrings, Robotic Guitarist Free, Splash Piano (prilično loš klavir, ali nema bolji), Buddy Runner, Endomondo Sports Tracker, SportPal OS1.5, Hi-Hiker Pro, Pedometer, Cardio Trainer (da, testiram personal GPS enabled aplikacije za trčanje/hodanje/bicikliranje, Cardio Trainer je simpa), Android SPL METER, KeepScreen, Fractoid, 2 Ballz Physics Toz, System Panel App / Task Manager, Free Advanced Task Manger, Spectral Audio Analyzer, FxCamera, PicSay, Ethereal Dialpad (synthezer), Camera Illusion, RTA Audio Analyzer, Barcode Scanner, Shazam, Google Goggles (malo nestabilno), ColorFlashlight Fun Flashlight, Call History (xiaoheng.liu), Mobile Metronome, Paint Joy, Raging Thunder LITE, Open GPS Tracker, WiFi Analyzer, Google Translete, OpenGL Demos, Sipdroid VoIP, Linpack for Android


Photo by Goran Zec